Skip to content

הכלכלה החקלאית בישראל – או ליתר דיוק הקלקלה בישראל ומדוע השכבות החלשות נפגעות יותר ויותר

25/01/2012

 

מסמך זה נכתב ע"י מרכז המחקר והמידע של הכנסת בינואר 2012. ממש החודש. הוא נכתב לקראת ישיבת ועדת הכלכלה ב 3- בינואר 2102 בנושא מחירי הפירות והירקות.

במסמך מובאים נתונים על השינוי במחירי הפירות והירקות בישראל ובמדינות אירופה, על המרווח הקמעונאי בישראל ) הפער בין המחיר הסיטונאי לבין המחיר לצרכן ( ועל הגבלים עסקיים בשיווק תוצרת חקלאית בישראל ובמדינות המפותחות.

עיקר מסקנותיו

הנתונים מלמדים כי שוק קמעונאות המזון בישראל הוא בעל רמת ריכוזיות גבוהה. הנתח של שתי רשתות השיווק המובילות בכלל השוק הוא כ 57%- : שופרסל – כ 34.5%- מהשוק והריבוע הכחול – כ 22.5%- . עם זאת, הירידה שחלה בשנים האחרונות בנתח שוק של הרשתות המאורגנות לטובת הרשתות הפרטיות עשויה להעיד על רמת תחרות גבוהה יותר באזורים המעטים למדי שפועלות בהם הרשתות הפרטיות.

מדד מחירי הפירות בישראל עלה מ 2115- עד 2100 בשיעור ריאלי של 35.4% , לעומת ירידה בשיעור ריאלי של 0.5% ב 07- מדינות גוש האירו וירידה בשיעור ריאלי של 0.1% ב 27- מדינות האיחוד
האירופי. מדד מחירי הירקות בישראל עלה משנת 2115 עד שנת 2100 בשיעור ריאלי של 9.4% , לעומת ירידה בשיעור ריאלי של 1.6% ב 07- מדינות גוש האירו ועלייה בשיעור ריאלי של 2.7% ב 27- מדינות האיחוד האירופי.

מאידך מדד התשומות בחקלאות עלה משנת 2006 ועד נובמבר 2011 ב 28.2%- , ומדד התשומות בגידולים חקלאיים . עלה ב 21.4%- 8 העלייה במחירי התשומות בחקלאות בכלל ובגידולים החקלאיים בפרט עשויה להסביר חלקית . את העליות במחירי הפירות והירקות. מדד תשומות המים בחקלאות עלה משנת 2116 בכ 29%-

האבסורד הוא שמשקל הצריכה של פירות וירקות במשק בית בישראל קטן לעומת משקי בית באירופה

חלק ההוצאה של משקי בית על מזון בכלל ההוצאה על תצרוכת גדול יותר ככל שהכנסת משק בית נמוכה יותר. החמישון הראשון מוציא 22.3% מהוצאותיו על מוצרי מזון, ואילו החמישון העליון מוציא 13.8% מהוצאותיו על מוצרי מזון. ההוצאה העיקרית של משקי בית בתחום המזון היא על פירות וירקות, שהם 08.6% מהוצאות של משקי בית על מזון. ההוצאה של משקי בית בחמישון התחתון על פירות וירקות טריים היא כ 3.2%- מכלל ההוצאה שלהם, ואילו בחמישון העליון ההוצאה על פירות וירקות היא 1.5% מההוצאה בלבד. מהאמור לעיל עולה כי עלייה במחירי המזון בכלל, ובמחירי הפירות והירקות בפרט, פוגעת בשכבות החלשות יותר משהיא פוגעת בשכבות החזקות, שכן ההוצאה שלהם על מזון ועל פירות וירקות בכלל ההוצאה שלהם גדולה יחסית.

מחירי הפירות והירקות בישראל ובמדינות אירופה ינואר 2012

להגיב

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: